
PREGNANCY INDICATOR 
  

Q: I was told I now have to indicate if a client is pregnant. Does this mean I have 
to ask every client I see whether they are pregnant? 
  
A: No. You are not required to ask if a client is pregnant or post partum unless 
being pregnant is a requirement for the type of services being provided (such as 
Prenatal Programs). The State has said that when you are aware the client is 
pregnant you must report this information. If a client self discloses during a 
session with you, a family member during collateral contact shares information, 
the client’s physical appearance makes it obvious, whatever the mechanism by 
which you become aware the person is pregnant you must code the service with 
a pregnancy indicator of “Y”.  
 
NOTE: Medi-Cal clients whose benefits are restricted to pregnancy or 
emergency services will have services denied by the State when a pregnancy 
indicator is missing from the Medi-Cal claim.  

 
 EMERGENCY INDICATOR 
 

Q: Is a Crisis service considered an Emergency Visit? Can’t all Crisis services be 
coded with the emergency indicator? 

 
A: On 11/02/2009 DHCS provided the following information regarding the 
definition of emergency service for DMH and ADP services:  
 
Title 9 Section 1810.216 defines "Emergency Psychiatric Condition" in terms of 
an inpatient. There is no separate definition for outpatients. The definition (with 
the exception of facility specifics) should be construed to apply to outpatients as 
well.  
Title 9 CCR, Section 1810.216 says: “’ Emergency Psychiatric Condition’ means 
a condition that meets the criteria in Section 1820.205 when the beneficiary with 
the condition, due to a mental disorder, is a danger to self or others, or 
immediately unable to provide for or utilize, food, shelter or clothing, and requires 
psychiatric inpatient or psychiatric health facility services.” 
We are continuing with our request for further clarification from DMH and ADP. 
Until we receive clarification please continue with the following procedure: When 
a service provided meets the current criteria of an EMERGENCY you must code 
the service with an emergency indicator of “Y” using the Single Service entry 
screen. 
  
NOTE: Medi-Cal clients whose benefits are restricted to pregnancy or 
emergency services will have services denied by the State when a pregnancy 
indicator is missing from the Medi-Cal claim. 
 

 
 Reports 
  

Q: The MHS 696 Monthly Chart Audit report comes so late in the month following 
the month of service that we have little time to work it. Can we get the report 
sooner? 
 
A: Due to the size of the report and system limitations it is not currently feasible 
to send the MHS 696 report directly to a provider’s printer queue. Currently the 
report is printed, separated and mailed to providers by our IS staff. Providers 



wishing to obtain their reports earlier may contact our IS Help Desk 
(www.HIS@acbhcs.org or 510-567-8181) to arrange the picking up of their 
reports. This would reduce the delay somewhat from waiting for the mailed  
reports.  
 
Q: There are some reports such as the PSP119 Absence of Service that we are 
no longer receiving. What happened, how do I get them? 
 
A: Occasionally a provider will contact the Help Desk requesting a report be held 
or stopped. Check with the Help Desk (www.HIS@acbhcs.org or 510-567-8181) 
to determine if there is a printer problem or if someone from your agency 
requested a report to be stopped. The Help Desk will troubleshoot and work with 
you resolve. 

 
 Service Entry Screens 
 

Q: The Daily screen now requires a staff number. Whose staff number do I use? 
 
A: The staff number of the person providing the service should be used. If the 
service is provided by multiple staff (such as in Methadone Dosing Program, or a 
Residential facility), it is the program/agency’s responsibility to determine the 
staff person/s who are primarily responsible for the client and decide which staff 
person will be reported as providing the service. Hint: Many providers use the 
staff person responsible for signing off on orders and charts or the 
clinician/physician assigned at the episode level.  
 
Q: The Daily screen requires a staff number. Is there a way I can enter one staff 
number and have it populate all the staff number fields? 
 
A: Yes. When entering services using the Daily Screen, you may tab to the 
bottom of the screen, enter the staff number in the DEFAULT staff number field 
and hit enter. The default staff number will now be displayed in the staff number 
field for each service. In the event you have different staff you may choose to 
enter the default and then update the staff number for services provided by 
different staff.  


